(+30) 210 6620 041 info@polyxenia-renal.gr

κτήριο

Σύντομη Περιγραφή του κτηρίου της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ)

 

Θέση

Η ΜΧΑ βρίσκεται σε κτήριο του οποίου η βόρεια πλευρά βλέπει στην  οδό Βας. Κωνσταντίνου 61 και η νότια πλευρά στην οδό Οδ. Ανδρούτσου 8.  Η Βασ. Κωνσταντίνου αποτελεί τον κύριο εμπορικό άξονα της περιοχής Κορωπίου και συνδέεται μέσω της Βάρης-Κορωπίου και της Λεωφ Λαυρίου με τα Νότια Προάστια της Αττικής και τα υπόλοιπα Μεσόγεια και μέσω της Αττικής οδού  με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική.

Πλεονεκτήματα λειτουργικότητας

  • Εύκολη πρόσβαση
  • Άρτια λειτουργία της μονάδας με ελαχιστοποίηση των διαδρομών και η άριστη σχέση μεταξύ των επιμέρους χώρων της.
  • Η δημιουργία ενός ευχάριστου και φιλικού περιβάλλοντος για την άνετη πολύωρη παραμονή των ασθενών.
  • Η σαφής οριοθέτηση των χώρων θεραπείας από τους υπόλοιπους χώρους της μονάδας και η διασφάλιση κατά το δυνατόν ενός αισθήματος ιδιωτικότητας στους ασθενείς.
  • Διαμόρφωση των χώρων με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διαμερισματοποίηση των εργασιών και να εξασφαλίζεται όπου είναι επιθυμητό η απομόνωση για τον περιορισμό διασποράς λοιμώξεων.

Πρόσβαση

Η είσοδος στο κτίριο είναι από την οδό Ανδρούτσου 8 που είναι δρόμος μικρής κυκλοφορίας και υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης και αποβίβασης τόσο του Ασθενοφόρου της Μονάδας όσο και ιδιωτικών οχημάτων.  Υφίσταται ράμπα και αναβατόριο  για την εύκολη πρόσβαση ΑΜΕΑ, αναπηρικών αμαξιδίων και φορείων. Στην ίδια οδό είναι και η ελεγχόμενη είσοδος πάρκινγκ με 13 θέσεις στάθμευσης.

Κεντρική είσοδος

Στην περιοχή της εισόδου έχει χωροθετηθεί η γραμματεία για την υποδοχή ασθενών και επισκεπτών και έχει διαμορφωθεί ένας άνετος χώρος αναμονής 60 θέσεων με κυλικείο και καθιστικό.

Ισόγειο

Σε όλο το χώρο που κινούνται οι ασθενείς υπάρχουν διάδρομοι πλάτους 2,20 μέτρων ώστε να αποφεύγεται ο περιττός συγχρωτισμός. Υπάρχει επίσης μία διαβάθμιση της προσβασιμότητας στο εσωτερικό της μονάδας για λόγους διασφάλισης της ηρεμίας και της ιδιωτικότητας  των ασθενών.

Αίθουσες Αιμοκάθαρσης

Η ΜΧΑ έχει δυναμικότητα 30 θέσεων οι οποίες οργανώνονται σε 2 αίθουσες των 16 (αίθουσα Α)  και 13 θέσεων (αίθουσα Β) αντίστοιχα.  Οι αίθουσες έχουν άφθονο φυσικό φωτισμό όλη τη διάρκεια της ημέρας γεγονός που βοηθάει στην καλή ψυχολογία των ασθενών και του προσωπικού και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στη συνέχεια της αίθουσας Α διαμορφώνεται απομονωμένος χώρος για την εξυπηρέτηση ασθενών θετικών για Ηπατίτιδα Β ή άλλων μεταδοτικών νοσημάτων.  Στο χώρο αυτό συμπεριλαμβάνεται WC  – αποδυτήριο και πάγκος με νιπτήρα.  Ο χώρος αυτός έχει απευθείας πρόσβαση από ανεξάρτητο διάδρομο αλλά υπάρχει και η δυνατότητα απευθείας πρόσβασης του από την αίθουσα Α.

Η διαμόρφωση της κάθε αίθουσας είναι διαφορετική και είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να παρέχεται η δυνατότητα απομόνωσης των ασθενών είτε για ιατρικούς λόγους είτε για λόγους προσωπικής προτίμησης.  Οι ασθενείς χρησιμοποιούν άνετες πολυθρόνες με 6 μηχανισμούς που μετατρέπονται σε κρεβάτια και έχουν προσωπικό φωτισμό.  Σε ασθενείς με επιπρόσθετα θέματα χρησιμοποιούνται κρεβάτια ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ειδικών κρεβατιών για ασθενείς που χρήζουν αυξημένης φροντίδας.

Στάση νοσηλευτών για την συνεχή εποπτεία και παρακολούθηση των ασθενών με τους απαιτούμενους αποθηκευτικούς χώρους και χώρους εργασίας βρίσκεται σε όλες τις αίθουσες.

Οι αίθουσες έχουν διπλό σύστημα εξαερισμού με κεντρικές μονάδες και πολυδιαιρούμενο σύστημα εσωτερικών μονάδων αεραγωγού.  Ο εξαερισμός των χώρων επιτυγχάνεται με την χρήση εναλλακτών αέρα-αέρα ώστε να κατορθώνεται η είσοδος προκλιματισμένου νωπού αέρα.  Υπάρχει πάντα και συνεχώς η δυνατότητα διαρκούς ανανέωσης του φυσικού αέρα αφού ο χώρος της αιμοκάθαρσης διαθέτει ανοίγματα προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Οι αίθουσες αιμοκάθαρσης είναι προσανατολισμένες σε ένα τεχνητό κήπο με μικρό καθιστικό και όλες οι εξωτερικές και εσωτερικές διαμορφώσεις επιτυγχάνουν την οπτική απομόνωση του κτιρίου από τον δρόμο με την παράλληλη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος.

Χώροι βοηθητικοί- υποστήριξης

  • Γραφείο ιατρού-εξεταστήριο με ανεξάρτητη αναμονή.
  • Αίθουσα 2 κλινών ολιγόωρης παραμονής κοντά στην κεντρική είσοδο της μονάδας και σε άμεση επαφή με το εξεταστήριο.
  • Αποδυτήρια υψηλών προδιαγραφών με wc και ερμάρια ασθενών.
  • Χώρος ζυγαριάς ασθενών σε άμεση γειτνίαση με τις αίθουσες.
  • Ερμάρια για λινοθήκες –αποθηκευτικοί χώροι.
  • Φαρμακείο.
  • Χώρος ανάπαυσης προσωπικού.
  • Χώροι υγιεινής για επισκέπτες και προσωπικό.

Υπόγειο

Υπάρχει ανεξάρτητο κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρας για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους από το υπόγειο στην περιοχή της κεντρικής εισόδου στο ισόγειο και στα  γραφεία των ιατρών.   Στο υπόγειο υφίστανται και βοηθητικοί χώροι υποστήριξης που είναι προσβάσιμοι μόνο από το προσωπικό.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι χώρος της PolyξeniaRenal υπηρετεί τις προδιαγραφές μίας πρότυπης μονάδας αιμοκάθαρσης, ανταποκρίνεται στην τεχνολογία του 210υ αιώνα και είναι φιλική τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ασθενείς με δυνατότητες να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Η όψη από Οδυσ. Ανδρούτσου 8 (είσοδος Μονάδας Αιμοκάθαρσης)

Mονάδα Αιμοκάθαρσης στην Ανατολική Αττική

Στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα διαχρονικά ήταν οι επιδημίες.  Τα τελευταία 100 ζήσαμε αρκετές θανατηφόρες επιδημίες:

Το 1918 η ισπανική γρίπη η οποία προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το 1968 η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Από το 1981 έως σήμερα έχουμε το HIV/AIDS. Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS καταγράφηκαν το 1981, όμως η νόσος εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί απώλειες ζωών. Από το 1981, 75 εκατ. άνθρωποι ήταν φορείς του HIV και περίπου 32 εκατ. έχασαν τις ζωές τους.

Το 2002-2003 ο SARS που προκαλείται από έναν από τους επτά κορωνοϊούς που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Η επιδημία ξεκίνησε από την επαρχία Γκουαντόνγκ στην Κίνα και εξελίχθηκε σύντομα σε παγκόσμια πανδημία, «χτυπώντας» 26 χώρες.

Το 2009 εμφανίζεται η γρίπη των χοίρων ή H1N1 η οποία προσέβαλε 60,8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και προκάλεσε, παγκοσμίως, εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που φθάνουν έως και άνω των 500.000 σύμφωνα με κάποιες αναφορές.

Το 2014-2016 έχουμε τον ιό έμπολα ο οποίος είχε περιορισμένο πεδίο συγκριτικά με άλλες πανδημίες της σύγχρονης εποχής αλλά ήταν εξαιρετικά θανατηφόρος.

Και φθάνουμε στο 2019 που κάνει την εμφάνιση του ο COVID-19.  Οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID -19, η οποία δεν μας έχει δείξει ακόμα την πλήρη εικόνα της μοιάζουν να είναι  σημαντικές  τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο. Σίγουρα τα συστήματα υγείας (δημόσια και ιδιωτικά), οι επαγγελματίες υγείας , οι «κανόνες» στην ιατρική πρακτική θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης μέρας.  Από την άλλη η ζωή πρέπει να συνεχιστεί (με ασφάλεια, με νέους ίσως κανόνες, με αλλαγή κάποιων πάγιων συνηθειών).  Για το λόγο αυτό οι δομές υγείας θα απαιτηθεί να  ενισχυθούν, τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και σε στελεχιακό δυναμικό και να επικαιροποιούν συνεχώς το προφίλ λειτουργίας τους.

Η πανδημία του COVID-19 μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί ένας ιός κατά τον 21ο αιώνα αλλά και πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη δομών υγείας ιδιαιτέρως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται,  η Μονάδα Αιμοκάθαρσης μας έρχεται να στηρίξει τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Αττικής.

Όλη η περιοχή της Ανατολικής Αττικής είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.  Επίσης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στα Σπάτα, αλλά και δύο συνεχώς αναπτυσσόμενα λιμάνια, αυτό της Ραφήνας και του Λαυρίου, βρίσκονται εντός των ορίων της.

Παρόλα αυτά τώρα αποκτάει μονάδα αιμοκάθαρσης στο κέντρο του μεγαλύτερου Δήμου της περιοχής του Δήμου Κρωπίας.  Οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των  οικισμών της περιοχής αναγκάζουν  τους ασθενείς να απευθύνονται σε κέντρα που απαιτείται αρκετός χρόνος για τη μετάβαση τους.  Ένα παράδειγμα που παίρνουμε από την πανδημία που ζούμε είναι ότι μετακινήσεις, ιδιαίτερα ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,  πρέπει να είναι στοχευμένες και όσο το δυνατόν  σύντομες ώστε οι ασθενείς να είναι το λιγότερο δυνατόν εκτεθειμένοι.

Όταν η γενικότερη εικόνα θα αποπνέει περισσότερη σιγουριά στη διαχείριση της, η μονάδα μας,  διαμορφωμένη με όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας για την ασφάλεια των ασθενών έναντι σε λοιμώξεις,   θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προορισμός ιατρικού τουρισμού καθώς η περιοχή είναι τουριστικός και παραθεριστικός πόλος.

Σε ένα κοινωνικό  περιβάλλον που η πανδημία το επηρεάζει, σε μία περιοχή αναπτυσσόμενη με πληθυσμό που ολοένα αυξάνεται αλλά ταυτόχρονα η ίδια αποτελεί τουριστικό προορισμό και έχει στα όρια της το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και 2 λιμάνια, η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης «Polyξenia Renal» αποτελεί εστία φροντίδας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση.

Η όψη από Βασ. Κωνσταντίνου 61 (είσοδος από Οδ. Ανδρούτσου 8)

κέντρο
αιμοκάθαρσης
στην Ανατολική Αττική

  • Εύκολη πρόσβαση

  • Υπόγειο PARKING  13 θέσεων

  • Άρτια λειτουργία της μονάδας με ελαχιστοποίηση των διαδρομών και η άριστη σχέση μεταξύ των επιμέρους χώρων της.

  • Η δημιουργία ενός ευχάριστου και φιλικού περιβάλλοντος για την άνετη πολύωρη παραμονή των ασθενών και των συνοδών .

  • Η σαφής οριοθέτηση των χώρων θεραπείας από τους υπόλοιπους χώρους της μονάδας και η διασφάλιση κατά το δυνατόν ενός αισθήματος ιδιωτικότητας στους ασθενείς.

  • Διαμόρφωση των χώρων με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διαμερισματοποίηση των εργασιών και να εξασφαλίζεται όπου είναι επιθυμητό η απομόνωση για τον περιορισμό διασποράς λοιμώξεων.